Poprawne nakrycie do stołu to umiejętność, którą każdy z nas powinien znać, bez względu na to czy wspólne posiłki z bliskimi jadasz codziennie czy tylko od święta. Elegancko nakryty stół nie tylko nada wyjątkowej atmosfery, lecz także doda Twojemu wnętrzu uroku niczym w ekskluzywnej restauracji, a chęć spędzenia czasu przy pięknie nakrytym stole będzie budziła wiele wspaniałych i ciepłych emocji. Warto więc znać odpowiedzi na pytania: jak dobrać idealną zastawę oraz sztućce, jakie elementy dekoracyjne dobrać na Twój elegancki stół, czy jak prawidłowo nakryć do stołu?
Jak udekorować stół?
Dekoracje, obrusy i drobne akcesoria mogą zmienić wygląd naszego stołu o 180 stopni! Dobór takich elementów jak obrus, serwety czy zastawa jest ważnym punktem w idealnym nakryciu stołu, jak i ważnym elementem w wprowadzeniu do Twojego wnętrza ciepłej i rodzinnej atmosfery. Przy dekorowaniu stołu powinieneś zwrócić uwagę na kolorystykę dodatków – powinna być odpowiednia dla Ciebie i Twoich gości, nie powinna ‘drażnić’ żadnego z gości przy stole. Kolory powinny być w zamierzony sposób połączone, tak aby każdy z przyjemnością spędzał czas przy posiłku. Proste ozdoby takie jak dekoracyjna figurka czy wazon z kwiatami również dodadzą uroku Twojemu stołowi. Piękne, klasyczne sztućce niczym nie odbiegają od najdroższych dekoracji. Wybierz takie, które pasują do Twojego wnętrza i Twoich potrzeb! Oczywiście nie można zapomnieć o najważniejszym punkcie, czyli zastawa stołowa, która jest najbardziej widoczna. Dodaj świeże bądź suszone kwiaty i ciesz się mile spędzonym czasem przy pięknie przystrojonym i eleganckim stole.
Poprawne nakrycie stołu
Nakrycie do stołu zazwyczaj jest zależne od okazji, na jaką ten jest przygotowywany, od ilości dań oraz osób goszczących przy stole. Z zasad etykiety wiemy, że nakrycia stołu dzielimy na proste oraz rozszerzone. Pierwsze z nich przygotowujemy, kiedy nie planujemy wiele posiłków – zazwyczaj kiedy jest to zupa, drugie danie i deser. Drugie natomiast będzie świetną propozycją na większych przyjęciach, świętach lub rodzinnych uroczystościach, gdzie dań jest o wiele więcej – oprócz prostych na stole goszczą też przystawki, ryby, mięsa, napoje. Przy nakrywaniu do stołu warto znać kilka prostych zasad dotyczących tego, jak prawidłowo nakryć do stołu, czy jak poprawnie ustawić sztućce.
Poprawne przygotowanie podstawowego nakrycia stołu oraz zastawy stołowej nie jest trudnym zadaniem. Pamiętaj, aby zacząć od dużego talerza do dania głównego, który powinien zająć centralny punkt przed miejscem siedzącym. Staraj się, aby talerze były ułożone w jednej linii i w równych odstępach między sobą. Na talerzu obiadowym ustaw głęboki talerz. Po prawej stronie ułóż nóż, ostrzem do talerza, zaraz obok niego łyżkę, a po lewej stronie widelec. Nad talerzami ułóż widelczyk do ciasta, zwrócony ostrzami w prawą stronę, a nad nim łyżeczkę ułożoną w tym samym kierunku. Pamiętaj, aby sztućce były w tym samym stylu, a najlepiej z tego samego zestawu. Ostatnim podstawowym elementem jest szklanka, którą należy ustawić po prawej stronie łyżeczki. I voila! Idealnie ustawiona zastawa gotowa!